De kracht van levenslang leren

Een van de drie valkuilen is onwetendheid. Zoals ik in ‘Zuurstof voor het leven’ vertel is het een van de drie hoofdoorzaken van al het leed in de wereld. Het medicijn hiervoor is leren. Sterker nog, het is zelfs bewezen dat landen waar levenslang leren aangemoedigd wordt, het beter doen.

In het huidige tijdperk van het internet is leren nog zo makkelijk. Je hoeft maar een zoekterm in te typen in Google en je vindt allerlei artikels over het onderwerp. En over alles bestaat wel een Youtube-filmpje. Niets is makkelijker dan een onderwerp dat uitgelegd wordt aan de hand van animaties.

Toch wordt levenslang leren door velen vaak nog als lastig beschouwd. Leren heeft bij hen een negatieve connotatie en katapulteert hen terug naar hun tijd op de schoolbanken, toen ze nog nutteloze zaken vanbuiten moesten kennen. Levenslang leren is echter totaal iets anders en moet verstaan worden in de brede zin van het woord. Leren kan bijvoorbeeld ook zijn:

  • Nieuwe mensen leren kennen
  • Een nieuw land of streek bezoeken
  • Iemand anders of jezelf beter leren kennen
  • Aan een nieuwe sport of hobby beginnen
  • Een gerecht leren klaarmaken dat je nog nooit geprobeerd hebt
  • Een nieuwe app op je smartphone leren gebruiken
  • Een goed boek lezen of een sterke film zien…

Dit zijn toch allemaal leuke dingen? Leren hoeft echt niet vervelend te zijn en is in bijna alle gevallen ongelooflijk plezant. Daarom moeten we afstappen van de connotatie ‘moeten leren’ en gaan naar het positievere ‘mogen leren’. TIP: als je een boek of een artikel leest, maak er dan eens een mindmap van. Dit is een manier van dingen noteren die dicht aanleunt bij hoe onze hersenen werken. Het is leuk om te doen en je onthoudt de dingen veel beter. Dubbel prijs!

Als dit alles je nog niet overtuigd heeft dat leren tof en noodzakelijk is, kan ik je over nog een fijne en positieve bijwerking vertellen. Hoe meer je leert en hoe meer je dus weet, hoe meer je kan doen en hoe succesvoller je uiteindelijk zal zijn. Zeker iets om in je achterhoofd te houden!