De not-to-dolijst

We kennen allemaal to-dolijstjes. We maken ze elke dag voor alle dingen die we niet mogen vergeten. Een lijst voor op het werk, een lijstje voor thuis, een lijst voor de vereniging waarvan je lid bent. Weet dat een to-dolijst nooit een onderscheidend vermogen zal hebben in je verdere leven. Zo’n lijst is tijdelijk, vluchtig.

Een NOT-to-dolijst daarentegen is wel bepalend voor je geluksniveau. Het is als een schild uit ondoordringbaar staal dat je beschermt tegen het veelkoppige monster van de verleiding dat anders via je onbewuste brein onopgemerkt binnensluipt en je gedrag beïnvloedt. Het is als het ware de firewall van je computer tegen alle virussen die zich stiekem nestelen in je computer en al je werk vernietigen.

Dit doe ik VANAF VANDAAG niet meer

“Snoeien om te groeien” is de basisgedachte achter de NOT-to-dolijst. Probeer voor jezelf een aantal prioriteiten te bepalen. Zaken die je graag doet, die je begrijpt en die waardevol zijn voor jezelf, je medemens en je omgeving. Zet vervolgens al de rest op je NOT-to-dolijst. Alles wat geen toegevoegde waarde heeft of wat niet nuttig is voor één van de drie dimensies. Zodra die zaken op je lijst staan, besteed je er geen aandacht en tijd meer aan. Haal gerust inspiratie bij de drie valkuilen en de drie levensbeperkende illusies die besproken worden in het boek.

Zoals je al weet hoef je het niet alleen te doen. Met hulp van je netwerk gaat het veel makkelijker en is het ook fijner. Ook je ambitie om te stoppen met minder waardevolle zaken mag je delen met je omgeving.

Zodra je alles wat negatief of verleidend is op je NOT-to-dolijst hebt gezet en bewust aandacht besteedt aan leren, creëren en delen, zal je leven zienderogen veranderen. Alles wordt eenvoudiger.
Je keuzestress en prestatiedrang verdwijnen stilaan.

Inspiratie nodig voor je lijst?
Ik geef je graag enkele voorbeelden:

 • roken
 • streven naar macht (in je bedrijf)
 • voortdurend gestresseerd zijn over je werk
 • gokken
 • liegen tegen vrienden
 • elke avond urenlang computerspelletjes spelen
 • te veel alcohol drinken
 • jaloers zijn op mensen die meer geld hebben
 • slecht praten over anderen
 • voortdurend ruzie maken met je partner
 • anderen een hak zetten om jezelf te verrijken
 • te veel belang hechten aan je ego en anderen als minderwaardig beschouwen
 • afgunst voelen tegenover mensen die volgens jou een mooier uiterlijk hebben
 • meerdere uren per dag aandacht besteden aan sociale media in plaats van het echte leven
 • je overmatig ergeren aan de kleine onhebbelijkheden van je collega’s

Door die items op je NOT-to-dolijst te zetten, merk je dat je meer gefocust en exclusief kan bezig zijn met zinvolle dingen in je leven. Je kunt meer tijd en energie besteden aan leren, creëren en delen in al zijn vormen.

Maar er blijft nog één probleem. Discipline klinkt eerder saai dan leuk. Het wordt als het ware opgedrongen van buitenaf. Zou dat niet anders kunnen?

Passie als sleutel

Wanneer wordt discipline prettig? Wanneer heb je geen externe druk nodig om je ergens gedisciplineerd mee bezig te houden? Als je een passie hebt voor wat je doet. Dan blijf je automatisch gefocust. Dan wordt het fijn om te doen en kun je het gemakkelijk volhouden. Het kost je zelfs amper moeite.

Wanneer voel je passie? Als de taken die je uitvoert in je levensmissie passen. Als je jezelf als schrijnwerker of als bakker ziet, of als kunst je missie is, dan is het makkelijk om je daar op een gedisciplineerde manier mee bezig te houden. Dan heb je geen genotsmiddelen nodig om gelukkig te zijn. Dit geldt ook voor je vrijetijdsbesteding. Als je bijvoorbeeld een passie hebt voor voetbal, zeilen of pottenbakken, is het niet moeilijk om daarvoor discipline op te brengen.

Als je nog geen missie en passie gevonden hebt voor jezelf, neem dan zeker de tijd om daarbij stil te staan. Plan het vandaag nog in je agenda. Maak er tijd voor vrij. Ga actief op zoek naar wat je graag doet en ook goed kunt. Dat kan een hele tijd zoeken, proberen en uittesten vergen, maar dat kan op zich een proces zijn dat je een vorm van geluk brengt. Want je leert iets bij over jezelf als persoon en je bent bezig met dingen die toegevoegde waarde hebben voor jezelf. En op termijn misschien ook voor anderen of je omgeving.

“Wanneer voel je passie? Als de taken die je uitvoert in je levensmissie passen.”

Maar de eerste stap is je NOT-to-dolijst maken. Zo elimineer je al een groot aantal zaken die je niet langer relevant vindt en waaraan je geen tijd meer wil verspillen. Die lijst zal je discipline mee bepalen. Als je vervolgens bewust je doel kiest op basis van je unieke talenten en interesses en er gepassioneerd mee bezig bent, kost die discipline je geen moeite meer.

Het is dus een goede zaak dat je je bewust bent van negatieve elementen of verleidingen in je leven en dat je ze voor jezelf hebt opgelijst. Maar eigenlijk mag je die NOT-to-dolijst ook niet teveel aandacht geven en moet je ze al snel vervangen door je positieve lijst van leren, creëren en delen. En die zou je boven je bed kunnen hangen of, om het iets moderner aan te pakken, als screensaver instellen op je computer.

Mijn eigen NOT-to-dolijst

Mijn eigen lijstje? Dat is meer een soort van ‘prayer’ in de vorm van een mindmap, een schema met principes en voornemens dat ik op mijn smartphone heb staan. Elke ochtend neem ik vijf minuten de tijd om het aandachtig te bekijken, eventueel aan te vullen, en te laten bezinken. Het helpt me om elke dag weer de draad op te pikken en mijn eigen model toe te passen in alles wat ik doe. Het is zoals je ‘s ochtends ook de tijd neemt om te douchen of koffie te drinken. Dankzij die vijf minuten heb ik ‘zuurstof’ voor de hele dag. Mijn eigen not-to-dolist licht ik verder toe in het boek.